Makarony i mąki

Wszystkie uprawiane przez nas zboża, mielimy bezpośrednio w naszym gospodarstwie, specjalnym młynkiem sprowadzonym bezpośrednio z Włoch. To młynek, który mieli zboże za pomocą naturalnych kamieni. Dzięki tej metodzie mąka, która powstaje w naszym gospodarstwie jest najwyższej jakości i zachowuje najlepsze wartości odżywcze. Tworząc z takiej mąki różnego rodzaju makarony, korzystamy z naszego doświadczenia, zdobytego w rodzinnym Piemoncie oraz włoskiej maszynki do robienia makaronu. Maszynki, która dzięki tradycyjnej matrycy z brązu, tworzy na powierzchni makaronu specjalną porowatą strukturę. To dzięki niej Wasz ulubiony sos idealnie do niego przywiera.

Zboża i mąki

Nasz włoski młynek do zboża obraca ziarna dziesięciokrotnie wolniej od młynów przemysłowych. Młynek wykorzystywany w naszym gospodarstwie wykonuje około 80 obrotów na minutę. To ważne, bo dzięki temu ziarna nie nagrzewają się i co za tym idzie zachowują w sobie najwięcej wartości odżywczych. Mąki powstają ze zbóż uprawianych przez nas metodą ekologiczną. Pola, na których dojrzewają nasze zboża znajdują się na samym szczycie małego wzniesienia, w pobliżu naszego domu. Ich lokalizacja nie jest przypadkowa, bo znajduje się z dala od ruchliwych dróg i nieopodal lasu. Czyli z dala od wszelkiego rodzaju skażeń powietrza, tak częstych w dzisiejszym świecie. Wiosną, na polu do zwalczania chwastów używamy tak zwanej brony chwastownika. To jedno z najstarszych urządzeń do mechanicznego zwalczania chwastów. Co również istotne naszą ziemię wapnujemy. Proces ten polepsza właściwości biologiczne i chemiczne gleby, aby stworzyć optymalne warunki dla rozwoju roślin.

Mąka pszenna

Wszystkie uprawiane przez nas zboża, mielimy bezpośrednio w naszym gospodarstwie, specjalnym młynkiem sprowadzonym bezpośrednio z Włoch. To młynek, który mieli zboże za pomocą naturalnych kamieni. Dzięki tej metodzie mąka, która powstaje w naszym gospodarstwie jest najwyższej jakości i zachowuje najlepsze wartości odżywcze. Tworząc z takiej mąki różnego rodzaju makarony, korzystamy z naszego doświadczenia, zdobytego w rodzinnym Piemoncie oraz włoskiej maszynki do robienia makaronu. Maszynki, która dzięki tradycyjnej matrycy z brązu, tworzy na powierzchni makaronu specjalną porowatą strukturę. To dzięki niej Wasz ulubiony sos idealnie do niego przywiera.

 

Produkty:

  • mąka jasna typu 1000,
  • 1850 Graham,
  • razowa 2000,
  • kaszka manna i otręby.

Żyto

Żyto jest popularną rośliną uprawną w Polsce. Polacy są drugim na świecie producentem tego cennego zboża
uprawianego w kraju nad Wisłą od pokoleń. Co ciekawe jednak żyto było uważane kiedyś za… chwast. Na szczęście od lat z tego zboża produkowana jest wyśmienita mąka, a z niej głównie doskonałe chleby. Choć nie tylko, bo wiele gospodyń robi z żytniej mąki także makarony i różnego rodzaju kluski. Oczywiście nie zapomnieliśmy o jednej z najlepszych polskich zup, czyli żurku, który nie powstanie bez zakwasu, a ten wytwarza się właśnie z mąki żytniej.


Produkty:

  • mąka jasna,
  • mąka razowa,
  • otręby żytnie.

Gryka zwyczajna

To jedna z najbardziej wartościowszych, roślin zbożowych uprawianych przez człowieka. Nasiona gryki zawierają m.in. białko (10-16 proc.); skrobię (60-84 proc.); witaminy (przede wszystkim B1, B2, P i PP); kwasy organiczne i związki mineralne takie jak: żelazo, fosfor, wapń, cynk, miedź, bor, nikiel, jod, kobalt. Zaletą gryki jest niewielka ilość cukru w jej składzie. Nasiona gryki służą głównie do produkcji kasz. Z gryki robi się także mąkę, z której powstają makarony, pieczywo, placki oraz naleśniki.

 

Produkty:

  • kasza gryczana,
  • mąka gryczana.

Orkisz

Nasza mąka orkiszowa jest w stanie zastąpić mąkę pszenną, właściwie we wszystkich wypiekach. Nadaje im jednak nieco innego smaku, ale jednocześnie zdecydowanie lepszych wartości odżywczych niż tradycyjne mąki pszenne. Orkisz to jeden z najstarszych gatunków pszenicy. Uprawiano go już w starożytnym Egipcie. Na

pewnym etapie historii, został zapomniany na blisko setki lat. Na szczęście, w ostatnich latach wrócił do łask. W naszym gospodarstwie uprawiamy orkisz odmiany Schwabenkorn. Do produkowanej przez nas mąki z orkiszu nie dodajemy żadnych polepszaczy i wybielaczy. Warto dodać, że przygotowanie mąki z orkiszu jest trudne, a wręcz najtrudniejsze z wszystkich mąk, jakie wytwarzamy. Dodatkowo z orkiszu powstaje znacznie mniej mąki niż z innych zbóż. To pradawne zboże zawiera więcej białka niż tradycyjna pszenica. Dodatkowo spożywanie produktów orkiszowych wzmacnia odporność. Wyroby z mąki orkiszowej znacznie obniżają poziom złego
cholesterolu, a także chronią nasze serce oraz mają wiele innych dobrze wpływających na zdrowie właściwości.


Produkty:

  • ziarno czyste,
  • mąka jasna typu 1000,
  • 1850 Graham,
  • mąka razowa.

Makarony:

  • orkiszowy (gnocco sardo, silatelli, torcelli, muszli), 
  • orkiszowy z jajami (łazanki)

Płaskurka

Pod tą tajemniczą nazwą kryje się odmiana pszenicy orkiszowej. Jej uprawę rozpoczęto jeszcze w czasach
starożytnych, w Mezopotamii, czyli na terenach dzisiejszego Iraku. W czasach faraonów, mąka z tej pszenicy była najczęściej wykorzystywana, w Egipcie do wypieku chleba. Do Europy sprowadzili ją rzymscy legioniści. Płaskurka jest ciekawym gatunkiem zboża, ponieważ jej uprawa nie wymaga stosowania pestycydów i nawozów. Uprawiana jest przez nas tak jak to się odbywało tysiące lat temu. Płaskurka jest niezwykle bogata w witaminy z grupy B, witaminę A, E, a także wapń, fosfor i magnez. Dietetycy zalecają jedzenie produktów z płaskurki, zwłaszcza dla zawodowych sportowców jak i tych uprawiających sport rekreacyjnie. Wszystko za sprawą dobroczynnych właściwości tego zboża, na mięśnie. Przyśpiesza ich regenerację. Płaskurka posiada w swoim składzie mnóstwo przeciwutleniaczy, a to z kolei wpływa na opóźnienie procesu starzenia się skóry. Chroni również przed chorobami nowotworowymi. Produkty z tego rodzaju zboża mają w swoim składzie dużo błonnika, którego jednym ze składników są beta-glukany. To naturalna substancja wpływająca na odporność

naszego organizmu.

 

Produkty:

  • ziarno czyste,
  • mąka jasna typu 1000,
  • 1850 Graham,
  • Mąka razowa.

Pradawna pszenica okrągłoziarnowa

To zboże pierwotne uprawiane przez człowieka już kilka tysięcy lat temu. Co je wyróżnia? Przede wszystkim duża zawartość magnezu i fosforu. W swoim składzie posiada również spore ilości manganu i cynku. Pszenica okrągłoziarnowa ma również podwyższoną zawartość błonnika. Wszystkie wymienione składniki odżywcze są w niej o kilkanaście procent większe niż w pszenicy zwyczajnej lub durum. Mąka z pradawnej pszenicy, stała się w ostatnim czasie absolutnym hitem w różnych ekologicznych piekarniach w Polsce.
wesola_farma_logo_color_new

WESOŁA FARMA

Żyznów 129, 38-111 Żyznów , Podkarpacie
Telefon – (+48)667 067 053, (+48)730 955 993
Email – pagliaraester@gmail.com

NAPISZ DO NAS

    Facebook